De kenmerken van een Airedale ...

De Airedale is een echte terriër. Een gespierde, actieve, tamelijk compacte hond, zonder spoor van langbenigheid of bovenmatige lengte van het lichaam.

Scherp van uitdrukking, snel in beweging, in gespannen verwachting bij elke beweging. De aard blijkt uit de uitdrukking van de ogen en de dracht van de staart. Hij is fier en onbeschroomd, vriendelijk, moedig en schrander, vlug van begrip, steeds op zijn hoede, niet agressief maar onbevreesd. De schofthoogte van een reu is 58 tot 61 cm en van een teef 56 tot 59 cm. Deze Koning der terriërs laat een grote indruk na door zijn waardigheid en zijn mooi aansluitend bruin-zwarte jacket van harde terriërvacht. Een lust voor het oog wanneer hij in beweging is, met uitgrijpende schrede en stuwing van de achterhand. De staart recht omhoog trillend van temperament, zeer gespierde lendenen. Een lang en nobel hoofd, met naar voor vallende oren op volle aandacht. Een blikvanger waaraan men niet voorbij kan zien.

Kenmerken

 
  1. ogen: donker, vol terrieruitdrukking
  2. oren: V-vormig, zijwaarts gedragen
  3. schedel: lang en vlak
  4. rug: kort, sterk en recht
  5. dijen: krachtig en lang
  6. voeten: klein, rond, dikke zolen
  7. kaken: sterk en krachtig
  8. vacht: dicht, ruw en tamelijk kort
  9. voorpoten: recht, stevig van bot

Karakter

Hij wordt de “KONING DER TERRIËRS” genoemd. De Airedale Terriër is een sportieve, vrolijke, vrije hond die tot op hoge leeftijd erg speels blijft. Hij bezit een prettig karakter en past zich snel en gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aan. Hij is zeer alert en beweeglijk, gaat niet vlug iets uit de weg, maar gedraagt zich toch uitermate beheerst en stabiel. In huis is hij over ‘t algemeen rustig, mits men hem buiten de tijd en ruimte geeft om zich lekker te kunnen uitleven.

Kinderen zijn zijn grootste vrienden. Hij is voorzichtig met de kleintjes en ravot vrolijk mee met de wat oudere kinderen. Desondanks is het altijd af te raden om kinderen zonder toezicht met een hond alleen te laten, hoe betrouwbaar de hond ook mag zijn. Maar dit is niet enkel voor de Airedale, maar voor ELK ras.

Onderhoud

Zijn ruwharige vacht moet 2 à 3 keer per jaar geplukt of getrimd worden vermits hij de dode haren niet zelf kwijt kan raken. Hij verliest dan ook geen haren. Bij het plukken of trimmen trekt men de dode haren (het rijpe haar) met kleine plukjes tussen duim en wijsvinger of met een (bot) trimmes uit de huid.

 
Voor


Na 

Het is erg belangrijk dat de Airedale wordt geplukt en niet gemakshalve geschoren. In dat geval blijven de dode hare namelijk in de haarzakjes zitten, waardoor het haar in kwaliteit zal afnemen en een heel andere structuur zal krijgen. De kleur zal dan sterk achteruit gaan. Het sprekende zwart en tan zullen valer worden en de vacht zal in zijn geheel doffer worden.
Hij vraagt ook wekelijks een flinke borstel- en kambeurt.

Puppies

Af en toe zijn er pups beschikbaar uit doordachte combinaties. Al onze fokdieren zijn op H.D. (heupdysplasie) gecontroleerd.

Nieuwe pup-eigenaars worden door ons zo veel mogelijk begeleid. Wij zorgen voor een uitgebreide documentatie over het ras en wij geven voedings- en opvoedingsadviezen. Wij maken U wegwijs in de verzorging van de Airedale, het trimmen enz…

Wij proberen onze pups zodanig te socialiseren dat ze later zullen uitgroeien tot gemakkelijke, lieve en zachtaardige honden. Zij worden in huis geboren (niet in kennels), zodat hun eerste indrukken, geluiden enz… de mens en zijn directe omgeving zijn, wat de socialisatie zeer ten goede komt.